Egy év gluténmentesen

Többszöri nekifutás után tavaly ilyenkor újra megszületett az elhatározás bennem, hogy nem eszem glutént.🥐❌ Nem mondom, hogy könnyű volt, sőt!

Ez jelentette számomra a legnagyobb kihívást. A tejtermékeket🥛 már évekkel ezelőtt száműztem az életemből, mert éreztem a nyákképző, gyulladáskeltő hatását még azelőtt, mielőtt erről tanultam volna. Sok éve már cukor nélkül ittam a kávét is, ha nassolni akartam, akkor inkább gyümölcsöt 🍎🍊🍒ettem és a süteményekbe is alternatív édesítőt használtam, így szépen lassan hozzászokott a szervezetem az ételek valódi ízéhez és nem az agyoncukrozott ízekhez.

Kép forrása: Pinterest

Na de egy jó vajas kenyérről, vagy a tésztákról lemondani, azt nagyon nem volt könnyű. Kellett a lelkemnek. ☺️
Viszont újra és újra azon kaptam magam,hogy sajnos iszonyatosan puffadok tőlük és estére már több hónapos terhesnek néztem ki , feszített a hasam, mint akiben megkelt a tészta. 🫄
Ezért egy szeptember végi napon beláttam, nekem gondot okoz ez a glutén dolog. Az elmúlt 1 évben pedig meg is tanultam a V.Á.L.T.S Életmódmentor képzésen, hogy miért érezhettem így magam és miért okoz gondot még az egészséges embereknél is a glutén.
Glutén fogyasztásakor zonulin anyag szabadul fel, ami áteresztővé teszi a bélfal sejtjeit, így átjutnak rajta keresztül a véráramba a káros anyagok, amelyek gyulladásokat keltenek a szervezetben.
Továbbá a glutén különböző antitápanyagokat, mint fitátok, szaponinok, prolaminokat tartalmaz, amelyek őrlés során belekerülnek a lisztekbe és ezekből készülnek a különböző kenyerek, pékárúk. Az antitápanyagok is gyulladáskeltőek, így egy újabb érv, hogy miért nem jó nekünk a glutén.
Egy évvel ezelőtt így cseréltem le a reggeli teljeskiörlésű kenyeremet gluténmentes gabonára. Most talán arra gondoltok, hogy gluténmentes kenyeret eszek helyette, de nem. Sajnos a gluténmentes kenyér nem igazán a legjobb alternatíva a kenyér helyett, mert rengeteg tartósítószer és adalékanyag van benne, amitől eláll és sajnos a hozzáadott útifűmaghéj sokaknál okoz emésztési panaszokat, sajnos nálam is.

Meg is kapom mindig a kérdést, oké, de akkor mit eszel reggelire? Őszintén? Kb amit ebédre ennél.

Na de egy jó vajas kenyérről, vagy a tésztákról lemondani, azt nagyon nem volt könnyű. Kellett a lelkemnek. ☺️
Viszont újra és újra azon kaptam magam,hogy sajnos iszonyatosan puffadok tőlük és estére már több hónapos terhesnek néztem ki , feszített a hasam, mint akiben megkelt a tészta. 🫄
Ezért egy szeptember végi napon beláttam, nekem gondot okoz ez a glutén dolog. Az elmúlt 1 évben pedig meg is tanultam a V.Á.L.T.S Életmódmentor képzésen, hogy miért érezhettem így magam és miért okoz gondot még az egészséges embereknél is a glutén.
Glutén fogyasztásakor zonulin anyag szabadul fel, ami áteresztővé teszi a bélfal sejtjeit, így átjutnak rajta keresztül a véráramba a káros anyagok, amelyek gyulladásokat keltenek a szervezetben.
Továbbá a glutén különböző antitápanyagokat, mint fitátok, szaponinok, prolaminokat tartalmaz, amelyek őrlés során belekerülnek a lisztekbe és ezekből készülnek a különböző kenyerek, pékárúk. Az antitápanyagok is gyulladáskeltőek, így egy újabb érv, hogy miért nem jó nekünk a glutén.
Egy évvel ezelőtt így cseréltem le a reggeli teljeskiörlésű kenyeremet gluténmentes gabonára. Most talán arra gondoltok, hogy gluténmentes kenyeret eszek helyette, de nem. Sajnos a gluténmentes kenyér nem igazán a legjobb alternatíva a kenyér helyett, mert rengeteg tartósítószer és adalékanyag van benne, amitől eláll és sajnos a hozzáadott útifűmaghéj sokaknál okoz emésztési panaszokat, sajnos nálam is.

Ha úgy érzed, szeretnél végre valódi megoldást találni a tüneteid mögött húzódó okokra, ne halogasd tovább! Vedd fel velem a kapcsolatot, és ismerd meg, hogyan segíthet neked a Funkcionális tanácsadás– ahol nem csak tüneteket kezelem, hanem Téged látlak. Várlak szeretettel, hogy együtt megtaláljuk a számodra legjobb utat!

Vica

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Potoczki Vica

Segítek megérteni a panaszaid mögött megbújó valódi okokat és visszanyerni a vitalitásod, hogy jól érezd magad testileg, lelkileg és szellemileg egyaránt.

Csatlakozz hozzám – maradjunk kapcsolatban!

Szeretnél elsőként értesülni az új blogbejegyzésekről, inspiráló gondolatokról és hasznos tippekről, hogyan hozd egyensúlyba tested, lelked, életed? Iratkozz fel a hírlevelemre, és időről időre küldök neked egy kis adag lelki és testi támogatást, praktikus ötleteket, és olyan tartalmakat, amiket csak a feliratkozóim kapnak meg.

Nincs spam, csak baráti levelek – őszintén, szívből.