Többszöri nekifutás után tavaly ilyenkor újra megszületett az elhatározás bennem, hogy nem eszem glutént. Nem mondom, hogy könnyű volt, sőt!
Ez jelentette számomra a legnagyobb kihívást. A tejtermékeket már évekkel ezelőtt száműztem az életemből, mert éreztem a nyákképző, gyulladáskeltő hatását még azelőtt, mielőtt erről tanultam volna. Sok éve már cukor nélkül ittam a kávét is, ha nassolni akartam, akkor inkább gyümölcsöt
ettem és a süteményekbe is alternatív édesítőt használtam, így szépen lassan hozzászokott a szervezetem az ételek valódi ízéhez és nem az agyoncukrozott ízekhez.

Kép forrása: Pinterest
Na de egy jó vajas kenyérről, vagy a tésztákról lemondani, azt nagyon nem volt könnyű. Kellett a lelkemnek. 

Viszont újra és újra azon kaptam magam,hogy sajnos iszonyatosan puffadok tőlük és estére már több hónapos terhesnek néztem ki , feszített a hasam, mint akiben megkelt a tészta. 

Ezért egy szeptember végi napon beláttam, nekem gondot okoz ez a glutén dolog. Az elmúlt 1 évben pedig meg is tanultam a V.Á.L.T.S Életmódmentor képzésen, hogy miért érezhettem így magam és miért okoz gondot még az egészséges embereknél is a glutén.
Glutén fogyasztásakor zonulin anyag szabadul fel, ami áteresztővé teszi a bélfal sejtjeit, így átjutnak rajta keresztül a véráramba a káros anyagok, amelyek gyulladásokat keltenek a szervezetben.
Továbbá a glutén különböző antitápanyagokat, mint fitátok, szaponinok, prolaminokat tartalmaz, amelyek őrlés során belekerülnek a lisztekbe és ezekből készülnek a különböző kenyerek, pékárúk. Az antitápanyagok is gyulladáskeltőek, így egy újabb érv, hogy miért nem jó nekünk a glutén.
Egy évvel ezelőtt így cseréltem le a reggeli teljeskiörlésű kenyeremet gluténmentes gabonára. Most talán arra gondoltok, hogy gluténmentes kenyeret eszek helyette, de nem. Sajnos a gluténmentes kenyér nem igazán a legjobb alternatíva a kenyér helyett, mert rengeteg tartósítószer és adalékanyag van benne, amitől eláll és sajnos a hozzáadott útifűmaghéj sokaknál okoz emésztési panaszokat, sajnos nálam is.
Meg is kapom mindig a kérdést, oké, de akkor mit eszel reggelire? Őszintén? Kb amit ebédre ennél.
Na de egy jó vajas kenyérről, vagy a tésztákról lemondani, azt nagyon nem volt könnyű. Kellett a lelkemnek. 

Viszont újra és újra azon kaptam magam,hogy sajnos iszonyatosan puffadok tőlük és estére már több hónapos terhesnek néztem ki , feszített a hasam, mint akiben megkelt a tészta. 

Ezért egy szeptember végi napon beláttam, nekem gondot okoz ez a glutén dolog. Az elmúlt 1 évben pedig meg is tanultam a V.Á.L.T.S Életmódmentor képzésen, hogy miért érezhettem így magam és miért okoz gondot még az egészséges embereknél is a glutén.
Glutén fogyasztásakor zonulin anyag szabadul fel, ami áteresztővé teszi a bélfal sejtjeit, így átjutnak rajta keresztül a véráramba a káros anyagok, amelyek gyulladásokat keltenek a szervezetben.
Továbbá a glutén különböző antitápanyagokat, mint fitátok, szaponinok, prolaminokat tartalmaz, amelyek őrlés során belekerülnek a lisztekbe és ezekből készülnek a különböző kenyerek, pékárúk. Az antitápanyagok is gyulladáskeltőek, így egy újabb érv, hogy miért nem jó nekünk a glutén.
Egy évvel ezelőtt így cseréltem le a reggeli teljeskiörlésű kenyeremet gluténmentes gabonára. Most talán arra gondoltok, hogy gluténmentes kenyeret eszek helyette, de nem. Sajnos a gluténmentes kenyér nem igazán a legjobb alternatíva a kenyér helyett, mert rengeteg tartósítószer és adalékanyag van benne, amitől eláll és sajnos a hozzáadott útifűmaghéj sokaknál okoz emésztési panaszokat, sajnos nálam is.